Ezelstreken: Een dag vol avontuur, vriendschap en natuur bij de Ezelshoeve.

Met een opgewonden kriebel in onze buiken stappen we uit de auto en kijken we omhoog naar de dreigende lucht vol donkere wolken die zich boven de bosrand verzamelen. Het lijkt wel alsof zelfs de natuur meeleeft met onze opwinding, want vandaag staat er iets bijzonders op de planning: een wandeling met een ezel bij de Ezelshoeve. Al maanden kijken we ernaar uit en vandaag is het dan eindelijk zover. De Ezelshoeve, gelegen aan de rand van Baarle Nassau, biedt een thuis aan deze schattige viervoeters. We horen het zachte gebries al in de verte terwijl we de heuvel oplopen. Eenmaal daar kunnen we kiezen: willen we de ezel voor een ochtend of voor de hele dag meenemen op avontuur? Het idee dat deze wandeling niet alleen voor ons, maar ook voor de ezels een feestje is, maakt het extra bijzonder. Ze snakken naar beweging en genieten van de liefdevolle aandacht die ze van ons krijgen. Met een grote glimlach halen we onze nieuwe harige vriend op en beginnen we aan een dag vol avontuur en vriendschap, wetende dat we niet alleen hem gelukkig maken, maar ook onszelf.

Ezel Leo blijkt een onverschrokken avonturier.

Het gerommel van de onweersbui komt steeds dichterbij, maar dan hoor ik de geruststellende stem van een vrijwilliger die mijn blik naar de lucht zag. “Maak je geen zorgen, de buien gaan meestal aan ons voorbij,” zegt hij, terwijl hij een stevig tuig en dek voor onze trouwe metgezel, ezel Leo, tevoorschijn haalt. Leo, de charmante inwoner van de Ezelshoeve sinds 2005, is geen gewone ezel. Nee, hij schittert als een ware ster in een reclamespotje voor de Efteling! Met Leo aan onze zijde voelen we ons onverschrokken. Ondanks het naderende onweer gaan we vol goede moed op pad, klaar om avonturen te beleven die nog veel leuker zijn dan de wereld van de Efteling.

Met een aanstekelijke ondeugendheid in zijn ogen is Leo de onbetwiste koning van de buitenlucht. Elk stapje dat je zet, lijkt een spel voor hem te zijn, een uitnodiging om de grenzen te verkennen. De berm langs het pad is bezaaid met verleidelijke paardenbloemen en frisgroen gras, en Leo kan de verleiding niet weerstaan. Met een snelle beweging duikt hij richting de weelde van de natuur. Probeer hem maar eens op het rechte pad te houden, er is geen houden aan.

Een deken van dennennaalden dempt het geluid van de hoefjes op de grond.

Met de instructies van de vrijwilliger in ons achterhoofd, gaan we naast Leo’s kop staan, aaien over zijn snoet en pakken zijn tuigje stevig vast. “Kom op, Leo,” roepen we, “het gaat regenen. Laten we snel het bos in gaan.” Dat bleek precies de motivatie die hij nodig had. Leo begint met een rustig sukkeldrafje het bos in te lopen.

In het dichte bos, waar loof- en dennenbomen staan, ontdekken we een wereld vol rust en schoonheid. Het pad is bezaaid met zachte dennennaalden en dempt het geluid van Leo’s hoefjes terwijl we verder dwalen. Verderop vormt zich een open plek, een klein meertje glinstert onder het zachte zonlicht dat door de bladeren sijpelt. Hier maken we een welverdiende pauze. Leo, onze trouwe metgezel, dommelt vredig terwijl kleurrijke vlinders als levende kunstwerkjes rond de bloemen dansen. In deze oase van rust voelen we ons één met de natuur, dankbaar voor dit moment van sereniteit.

Afscheid.

Een beetje weemoedig starten we onze terugtocht, wetende dat we geen van allen echt afscheid willen nemen. Terug door het bos geeft Leo nog steeds de gelegenheid om zichzelf te trakteren op de heerlijke bermhapjes. Maar dan, onvermijdelijk, nadert het moment van afscheid. Terwijl we langs de weilanden met andere ezels wandelen, wordt Leo begroet door de nieuwsgierige snuiten van zijn vrienden. En wat doet Leo? Hij grist snel nog een paar smakelijke hapjes uit de berm, als afscheidsgeschenk van deze onvergetelijke dag.

Wil je ook een wandeling met een ezel maken? De Ezelshoeve draait niet alleen op toegewijde vrijwilligers, maar ook op gulle donaties. Op de website van De Ezelshoeve vind je alle informatie die je nodig hebt om een ezel te adopteren of om er net als wij een onvergetelijke wandeling mee te maken. Doe mee en ontdek hoe leuk het is om met een ezel op pad te gaan!