MENU

VERBORGEN PAREL, DE KASTEELTUIN VAN DOORWERTH.

  /  
27 augustus 2020

Kasteel Doorwerth is misschien wel 1 van de bekendste kastelen op de Veluwe. De ligging is ook perfect, vlakbij de rivier en omringd door weidse landerijen. Een stukje hoger beginnen de dichte bossen en heuvels van landgoed Duno en Boersberg. Ideaal om na een bezoekje aan het kasteel een wandeling te maken.

Wat veel mensen niet weten is dat er naast het kasteeel, enigzins uit het zicht een tuin ligt. Deze wordt bijgehouden door vrijwilligers die zoveel mogelijk proberen de tuin in de vorm weer te geven zoals deze vroeger geweest moet zijn.

In de nazomer staat de tuin nog vol met bloemen die later bloeien. De enorme rozen over de haag zitten vol met trossen zachtoranje bloemen die een heerlijke geur verspreiden. 

Er worden ook groente en fruit gekweekt, de oogst wordt verkocht in de tuin zelf. Op het moment dat ik er was hingen de takken van de stokoude appelboom zwaar naar beneden, beladen met rijpe appels en klaar voor de pluk. De artisjok moest nog even doorgroeien maar de rijen late sla zagen er heerlijk groen uit.

Het bijzondere van de tuin is dat je overal het kasteel ziet in de doorkijkjes. Het geeft je een echt moestuin gevoel, zo vlak naast een imposant eeuwenoud gebouw.

De tuin is gratis te bezoeken, wel hangt er een busje voor een vrijwillige bijdrage om de tuin te steunen. Je vind de ingang aan de rechterkant van de grote ophaalbrug bij kasteel Doorwerth.