MENU

TIPS VOOR DE STARTENDE FOTOGRAAF

  /  
2 mei 2020

Laat je nooit tegenhouden door het idee dat anderen beter zijn. Wellicht zijn ze verder in hun ontwikkeling en fotograferen ze al jaren terwijl jij net aan het begin van de reis staat. Je kunt die vergelijking gewoonweg niet maken!

Investeer niet direct in de duurste camera die er is. Apparatuur zegt niets over de foto’s die je maakt. Waar je je geld wel in kunt stoppen is kennis, dit gaat je veel verder brengen. Wat ik zelf nog belangrijker vind is ervaring. Fotografeer veel, wees creatief en probeer veel uit. Zo onwikkel je een eigen stijl die jou uniek maakt en onderscheid van de ‘concurrentie’.

Fotografeer wat je leuk vind. Bij mij is dat overduidelijk de natuur. Takjes, blaadjes, bomen en landschappen. Het is mijn canvas voor oefeningen en leren. Fouten maken mag, leer ervan. Zoek uit waarom die ene foto onscherp is en waarom die andere niet. Waren de instellingen op je camera anders?

Ga niet te snel en te haastig op zoek naar iets speciaals. Vaak komt het moment gewoon naar je toe. Zit op een bankje in een park of in de stad en kijk. Kijk gewoon wat je ziet. Hoe het licht valt, wat doen schaduwen? Hoe bewegen de mensen zich, zijn er spelende kinderen of een ouder iemand achter een rollator?

Soms is het resultaat anders dan je in je hoofd had en je hebt dan snel de neiging om deze foto als ‘fout’ af te doen. Verwijder hem niet te snel! Anders hoeft niet te betekenen dat het geen mooie foto is.

Zie je het even niet meer zitten? Neem een pauze, ga totaal iets anders doen. Besef dat het streven van perfectie een valkuil is.