MENU

THEE PLANTAGE HET ZUYDERBLAD

  /  
19 december 2019

Ver weg gestopt van de randstad vind je in Brabant het plaatsje Soerendonk. En hoewel je dat nu nog niet bekend in de oren klinkt beloof ik je dat je er de komende jaren zeker meer over gaat horen. Hier vind je namelijk de enige theeplantage die Nederland rijk is.

De plantage is onderdeel van een boerderij en bevat enige duizenden planten, verschillend van leeftijd en grote. De planten worden gezaaid in kleine potten en warm gehouden in een kas en hennepzaagsel op de aarde. In deze zogenaamde ‘nursery’ wordt bekeken welke soorten het goed doen in dit klimaat. Zodra ze wat groter zijn gaan ze de volle grond in en zijn ze zo goed als winterhard.

Tussen de planten scharrelen wat kippen rond. Dit is niet alleen voor de gezelligheid. De kippen rommelen de grond los op zoek naar wormen. Dit zorgt er automatisch voor dat jong onkruid geen kans krijgt om op te schieten en de theeplanten in gevaar te brengen.

Als de theeplanten groot genoeg zijn kan de pluk beginnen. Alleen de jonge topjes worden geoogst. Deze worden direct gedroogd. Dit gebeurt vaak in een enorme wok die op temparatuur gebracht wordt. Met de hand wordt de thee gedraaid en gehusseld tot er geen vocht meer in de blaadjes te vinden is. Een kilo bladeren zorgt voor ongeveer 250 gram aan gedroogde thee.

Wist je dat het drogingsproces het verschil tussen witte, groene en zwarte thee bewerkstelligd? 

Eenmaal gedroogd is de thee klaar voor gebruik. Maar dan ben je er nog niet helemaal, het zetten van de thee heeft ook invloed op de smaak van de thee. Zowel de temperatuur van het water als de trektijd zijn van groot belang en moeten nauwkeurig gebeuren. Zo kan een watertemperatuur van 60 graden zorgen voor een honingsmaak terwijl het verhitten van 90 graden een cacao noot naar voren brengt.

Kwaliteit is ontzettend belangrijk voor eigenaresse Linda. De komende jaren wordt de plantage steeds verder uitgebreid en gezocht naar manieren om een eigen Nederlandse theecultuur op te zetten. Naast de plantage is er een grote ruimte beschikbaar voor proeverijen, lezeingen en workshops. Het is er knus en ruimtelijk ingericht om een complete beleving te creeëren. 

Nieuwsgierig naar de plantage en zou je een rondleiding willen? Neem hier contact op met Linda. Meer foto’s zien? Check de button hieronder. 

Wil je een soortgelijke shoot boeken voor jouw eigen bedrijf? Neem dan contact met mij op en vertel alles wat je in gedachten hebt!