Bekijk hier mijn boshuisje op de Veluwe!

In het voorjaar van 2020 hebben mijn Laurens en ik een oude schaftket op de kop getikt. Het ding kwam bij een gemeentedienst vandaan en was compleet afgeleefd. We namen er de hele zomer de tijd voor om het te strippen en opnieuw op te bouwen. Ik heb getwijfeld om er allemaal losse blogpost over te maken maar ik hou het vooropig bij 1 lang verhaal.

De keet (of ‘Kate’ zoals we haar noemen) staat op een open plek van ongeveer 8000 vierkante meter in het bos op de Veluwe. We huren dit bij een natuurkampeerterrein. Er is geen stroom, kraanwater of sanitair in de nabije omgeving. Alleen grondwater uit de pomp. Deze plek hebben we al jaren, voorheen stond er ons oude VW busje waar we inmiddels een ander goed baasje voor gevonden hebben.

Het interieur binnen was om te huilen en de enige optie is om de hele zooi eruit te slopen. Ik hoopte heel erg dat onder het oude voorzetplafond een een origineel houten lattenplafond zat en tot mijn grote vreugde bleek dit waar te zijn! Na het sloopproces konden we beginnen met het opbouwen.

Als isolatie tussen de wanden kozen we voor steenwol. Daar tegenaan komen mooie schroten wanden wat nog een heel gepuzzel is want het plafond loopt natuurlijk rond. Daarbij komt dat de muren echt goed afgedicht moeten worden anders komt er een hele muizen familie in wonen. Deze ervaring hebben we al eens gehad in de vw bus en dat was leuk voor 1 keer maar niet voor herhaling vatbaar. Gelukkig is Laurens heel goed in het uitmeten en zagen, ik kon mij uitleven op het beitsen van de muren. De kleuren hebben we rustig gehouden: creme op de muur, vloer en plafond een warme caramel tint.

In een tweedehands winkeltje vonden we een prachtige antieke kast. Deze bestond uit twee delen. Het onderste deel is een grote kast die nu dienst doet als ons keukenblok. Het bovenstuk heeft spectaculaire glazen deurtjes en hangt boven het voeteneind van het bed.

Het bed is trouwens ook nog een vermelding waard want ook deze heeft Laurens helemaal met de hand gemaakt. Onder bed is een grote opslagruimte met houten schotten ervoor.

Het doel van de keet is dat we er zoveel mogelijk in de winter kunnen kamperen. Daarom moet er een houtkachteltje komen om het lekker warm te hebben. dat was echt het spannendste onderdeel, het zagen van een gat in het dak. Het plafond bestaat namelijk uit planken die in elkaar schuiven. Als je hierin gaat zagen bestaat de kans dat er iets breekt of verschuift. We hebben er drie uur over gedaan en hadden allebei klamme handjes nadien. Maar he, het zit helemaal in elkaar! Nu snort ‘s avonds het vuurtje en tikt de regen gezellig op de schoorsteen op het dak.

9 9

Aan de buitenzijde viel nog genoeg te doen. Zo was de verflaag lelijk, twijfelden we aan de betrouwbaarheid van het dak en zat er houtrot in de sierboog. Toch zijn we als eerste begonnen aan de binnenzijde. Dit met het idee dat zodra de binnenkant bewoonbaar is we er konden slapen en dus meer tijd hadden om de rest aan te pakken.

Na dat het binnen leefbaar was zijn we buiten verder gegaan. Het weer was nog lange tijd droog en zonnig. We hebben het dak vervangen, nieuwe bitumen en een extra kitrand tegen lekkage. De keet kreeg een nieuw kleurtje en de houtrot werd aangepakt.

Ik hou van hergebruik en we hebben zoveel mogelijk geprobeerd om oude onderdelen te hergebruiken in het nieuwe ontwerp. Zo zitten de originele raamlijsten er nog in, je kunt zien dat ze veel gebruikt zijn maar dit vind ik juist een mooi geleefd effect geven. De oude scharnieren zijn geplaatst onder de nieuwe tafel en van de houten bank die erin zat hebben we een enorme buitentafel gemaakt.

Hieronder zie je nog wat beelden die ik gemaakt heb gedurende het hele proces deze zomer. Nu in november zijn we helemaal klaar en kunnen we genieten van al dit moois. Wakker worden van de eerste zonnestralen. De prikkende kou buiten en het knisperende vuurtje binnen. De geur van verse koffie en dennennaalden. En als we echt vroeg uit de veren zijn lopen de reeen om enkele tientallen meters van de keet, zo mooi.

DEEL DIT ARTIKEL