MENU

POSEREN KAN JE LEREN

  /  
12 oktober 2019

Poseren voor de camera terwijl je dat nog nooit gedaan hebt is het lastigste van de hele shoot. Want hoe kom je relaxt en vol zelfvertrouwen over terwijl je diep je je hart ontzettend nerveus bent? In dit artikel neem ik een aantal poses met je door waar je altijd op terug kunt vallen.

Achter de laptop.

Dit is heel fijn om een shoot mee te beginnen. Veilig weg gekropen achter je scherm terwijl je nog niet in de lens hoeft te kijken. Het makkelijkste is als je gewoon aan het werk gaat. Dit kunstje kan je ook doen met je telefoon, appen of bellen. Een mok koffie werkt ook erg fijn!

Armen over elkaar.

Er is veel te doen over deze houding. Sommigen vinden het een gesloten houding, mijn mening is juist dat je heel sterk overkomt met je armen over elkaar. Van nature sta je dan automatisch wat rechter op en je voelt jezelf sterker. Let erop dat je niet te stijf staat, plaats de armen losjes over elkaar.

Staand poseren.

Staand poseren is misschien nog wel de moeilijkste. Want ineens moet je op alles letten, je benen, armen en ook nog eens lief in de camera lachen. Wat wel eens helpt is een stukje lopen. Loop niet te snel, stel je voor dat je langs een gezellige boulevard flaneert. Bij een stilstaande pose kan je in 1 heup hangen met je hand in de zij. Je kunt 1 hand in je broekzak plaatsen, de andere arm los langs je lichaam laten hangen. Beide handen in zakken kan ook goed zijn voor de meer casual foto’s. Je duim achter het lusje voor je riem haken is een optie. Wil je een hele rustige foto dan kan je je handen losjes ineen slaan voor je middel, de ellebogen lichtjes gebogen. Hierbij lijkt het voor de ‘kijker’ later alsof je al luistert naar wat deze tegen je wilt zeggen.

Waar laat je je handen?

In ieder geval niet achter je rug, hou ze altijd in het zicht van de camera. Iets vasthouden kan je handen rust geven, een mok, telefoon of gewoonweg een reling of hekje. Bij een zittende houding kan je een hand onder je kin plaatsen zodat deze lichtjes daarop rust.

In the moment.

Verder fotografeer ik vooral in het moment. Plan dus vooral dingen die je kunt doen. Van koffie inschenken, een mail typen tot een boeket samen stellen. Ik doe alle houdingen voor als je het even niet meer weet, wees gerust 😉 Kijk met het bovenstaande in je achterhoofd maar eens goed naar deze foto’s: