MENU

OVERNACHTEN IN EEN REMOTE CABIN

  /  
14 maart 2020

Chaotisch verkeer, een strakke planning en de mensenmassa’s in het openbaar vervoer. Ik hou ervan en het geeft mij een iedere dag de boost die ik nodig heb. Maar zo af en toe wordt het gewoon even te veel en ga ik op zoek naar een plek waar ik even helemaal niets hoef. Rust, stilte en vooral de buitenlucht in.

Dit keer neem ik jullie mee naar een bijzonder plekje in de Belgische Ardennen. Speciaal voor ons want dit was de tweede keer in een jaar tijd dat we hier neerstreken. En als je mij een beetje kent weet je dat ik altijd op zoek ben naar nieuwe plekken!

Les Cabanes de Rensiwez

Diep verborgen in een vallei vind je de ingang van Les Cabanes de Rensiwez. Het is niet meer dan een onverharde weg en een bord aan de zijkant. Je rijd er snel aan voorbij, zo goed is het verborgen. Maar als je de hoek omrijd, ingecheckt bent en het terrein verkend kom je voor een verassing te staan. Goed onderhouden cabins verspreid over een ruim gebied. Ieder onderkomen is weer anders en heeft een eigen charme. Aan de ruisende rivier staat onder andere een boomhut en een huisje met een vlonder zo boven het water. Tegen de heuvel op vind je kleine vissershuisjes maar ook grotere cabins. Iedere cabin is weer anders ontworpen en dat maakt het al fijn.

Wij hebben Cabane de Gabrielle geboekt. En cabin bovenaan de heuvel met uitzicht over het hele dal en de bossen eromheen. Een ruime veranda aan de voorzijde nodigt uit tot lange avonden buiten onder de sterren met een wijntje.

Het wordt nog fijner want naast de veranda op een rotspunt is een buitenbad gemonteerd. Het duurt wel drie a vier uur om hem warm te stoken met hout maar dan heb je ook wat...

Binnen is het ondanks de 51 vierkante meter ruim ingedeeld. Een comforabele bank voor het houtkacheltje en een kleine keuken bij de ingang.Grote openslaande deuren zodat je vanaf je luie zitplaatst kan genieten van het uitzicht. De keuken heeft alles wat je nodig hebt voor een paar dagen verblijf. Achterin bevind zich een fijn zitbad en een apart toilet. Het mooiste is misschien wel het grote tweepersoonsbed wat zich boven in de nok bevind. Een smalle trap brengt je naar boven en smalle ramen zorgen ervoor dat je zelfs als je 's morgens wakker wordt direct de bomen ziet!

De omgeving

Loop je huisje uit zo het bos in. Mooier kan gewoon bijna niet. Het groen bestaat voornamelijk uit naaldbomen die zijn aangeplant voor de houthandel. Hier en daar vind je ook wat berkenbosjes die met hun zilverwitte stammen een mooi contrast vormen met het donkere groen van de dennen. Door de dalen meandert de rivier de Ourthe met zijn talloze zijsprongen. Wij zijn hier het liefste net na de winter als het smeltwater en de vele regen zorgt voor snelstromende beken.

Dit gebied kent een enorme diversiteit aan flora en fauna. Er leven herten en kuddes wilde zwijnen. Het bewijs hiervan, een complete schedel, kwamen we tegen tijdens 1 van de vele wandelingen. Als je een beetje sporen kunt lezen is het leuk om uit te vogelen wat er precies je pad gepasseerd heeft. Let ook eens op de wroetsporen van de zwijnen.

Wilde dieren

Zo'n dertig jaar geleden zijn er rond Houffalize bevers uigezet en dat was een schot in de roos. Ze tieren er welig en maken met hun ingenieuze bouwerken de rivieren en beken nog spectaculairder. Je komt beverdammen tegen, diepe poelen en met een beetje geluk een burcht. Overal zijn knaagsporen te zien. Een omgeknaagde boom kan zomaar je pad blokkeren!

Naast de dieren die je overdag kunt spotten is ook het nachtleven drukker dan je zou denken. 'S avonds kwam eerst een marter langs en daarna kregen we bezoek van een wasbeer stelletje. Vergis je niet, deze dieren zien er schattig en wollig uit maar ze hebben scherpe tandjes.

Houffalize

Het is er nu ook weer niet zo afgelegen dat er geen bewoonde wereld in de buurt is maar verwacht geen drukke stad met een winkelstraat. Het dichtst bijzijnde is Houffalize. Er zit een Spar en een Proxy waar je alle boodschappen kunt halen die je nodig hebt.

Tegenover de Proxy zit Boulangerie Philippart. Als je net zo gek bent op het overheerlijke Belgse brood als ik dan moet je hier zeker even heen gaan. Neem dan ook direct een paar chocolade eclairs en een tarte creme vanille mee voor tussendoor. Krijg je geen spijt van!

Bierbrouwerij Chouffe

Ken je die Chouffe biertjes? Herkenbaar met de kabouter op het etiket? Wel, deze brouwerij zit 10 kilometer verderop bij Houffalize. Je kunt er een rondleiding boeken waar je uitleg krijgt over het proces. Hoogtepunt is de proeverij waar je drie biertjes mag onderwerpen aan een test. En dit alles voor nog geen tien eurotjes. Ik vond de prijs echt heel schappelijk.

Bang voor een kater na een biertje op een nuchtere maag? Ga dan langs Le Petite Fontaine voor hun overheerlijke gegrilde kip. Simpel opgediend met een paar broodjes maar de kip is zo lekker dat het weinig extra's behoefd. Iets luxer eten? Dan zit er om de hoek La Grange.