OUTFIT GUIDELINE

  /  
5 maart 2019

De juiste outfit is cruciaal voor het mooiste resultaat van je fotoshoot. In deze blogpost help ik je op weg om de beste keuze te maken voor jouw shoot.

Voor alles is er 1 belangrijke richtlijn, voel je prettig in de kleding. Zodra er iets knelt, kriebelt of je voelt je er niet zeker in gaan we dat terug zien in de foto’s. Liever een oversized trui waar je in weg kunt kruipen dan dat je ongemakkelijk op hakken staat te wiebelen terwijl je die nooit draagt. Bovendien, je wilt overkomen op de foto’s zoals je echt bent. Waarom zou je dan een outfit keuze maken die niet bij je past?

Tijdens een portretshoot van twee uur kan je ongeveer drie keer wisselen van een complete outfit. Dit is wel een beetje afhankelijk van de locatie natuurlijk. Als je een brede variatie wilt in je outfits zorg er dan voor dat losse kledingstukken onderling te combineren zijn. Een colbert of jasje zorgt ineens voor een compleet andere look.

KLEURGEBRUIK

Niet alleen het soort kleding wat je draagt maar ook het kleurgebruik maakt een groot verschil. Wat niet? Vermijd drukke logo’s, teksten en prints. Geen felle kleuren of schreeuwerige patronen. Wat wel? Kies voor effen kleuren en zachte materialen.

Iedere locatie en moment heeft een kleurschakering die je terug kunt laten komen in je kleding:

Een park in de zomer – groen en cremé tinten

Het bos in de herfst – aarde tinten en zacht roze

Industriële locatie – grijs en zachtblauw

Knus koffietentje – cremé en bruin tinten

Zakelijke locatie – zwart met lichtblauw

Dit zijn zomaar wat losse voorbeelden ter inspiratie. Key is een goede voorbereiding. Verdiep je in de locatie waar je graag wilt fotograferen en op welk moment van de dag en seizoen dat is.

KLEDINGSTUKKEN

Houd rekening met de seizoenen. Gaan we een shoot doen in de zomer dan zit je in de winter algauw met foto’s waar je met korte mouwen op staat. Niet heel handig als je ze dan wilt gebruiken voor je site of blogpost. Kies voor kleding die niet seizoens gebonden is. Een blouse met lange mouwen is bijvoorbeeld al goed het hele jaar door te gebruiken.

Casual foto’s maken we met een baggy jeans, simpele top of blouse of truitje. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, less is more.

Basic kledingstukken voor een casual look: jeans / spijkerjasje/ sneakers / witte blouse of t-shirt / eenvoudige trui

Basic kledingstukken voor een zakelijke look: colbert / nette blouse / pantalon / high heels of instappers / jumpsuit

Als je zakelijk en direct over wilt komen kies je al snel voor een colbert of een mooi pak. Denk ook eens aan jouw doelgroep. Past de kledingkeuze daarbij? Zakelijk hoeft niet persé saai te zijn. Geef je outfit een twist door een strakke pantalon te combineren met een mooi bewerkte blouse.