Prisca Visser

RONDE DOOR DE DUINEN.

Het is voor mij bij uitstek de beste plek om een frisse neus te halen. Op een kleine drie kwartier rijden vanaf mijn huis sta ik midden in het duingebied bij Oostvoorne. Deze duinen zijn voor Nederland vrij jong, ongeveer 900 jaar oud. Nog altijd heeft de wind er vrij speling en worden er nieuwe duinen gevormd. Het is een geliefde plek voor wandelaars, maar ook kitesurfers kunnen hun hart hier ophalen. De route naar de parkeerplaats volgt slingerende wegen langs statige huizen, prachtig om te rijden. Als mijn VW bus maar net onder het toegangshek door past, krijg ik een vriendelijk lachende blikken toegeworpen van andere wandelaars.

Poelen in de duinen.

Wandelpaden leiden je vanaf de parkeerplaats helemaal top op het strand. Al snel wijken de dennenbomen voor een open glooiende vlakte waarvan grote delen vol met water staan. Het heeft de afgelopen tijd veel geregend en ook nu blaast een stevige wind de koude druppels in mijn gezicht. Dit gebied wordt bewust open gehouden door grote grazers zodat bij veel regenval de valleien tussen de duinen volloopt en poelen vormt. In de vroege ochtend kun je hier reeën aantreffen en in het voorjaar staat het vol met bloemen waaronder zeldzame orchideeën.

Vliegen op de wind.

Eenmaal de duinenrij gepasseerd kom ik uit bij het strand. De branding ruist en er krijsen een paar meeuwen boven mijn hoofd. Een laatste storm heeft het zeewater hoog tegen de duinen opgeblazen waardoor het laatste pad vol ligt met geknakt riet en stukken hout. In de luwte van de Maasvlakte heeft de zee een kom gevormd waar de stroming zorgt voor ondiepe slikken. Hier vinden zeehonden en veel vogels een rustplaats. Delen hiervan zijn niet toegankelijk om de dieren en de natuur te beschermen. Het pad komt uit op het strand, kitesurfers zijn massaal gekomen om op hun boards over de golven te vliegen. Ik blijf een tijdje kijken naar hun kunsten, de een springt nog hoger de lucht in dan de ander.

Bezoekerscentrum Tennellaplas en maretakken.

Kijk op de route terug vooral omhoog. Zeker in de winter zijn de grote bossen maretakken goed zichtbaar in de bomen. Deze halfparasiet leeft van water en zouten. De duinen van Oostvoorne zijn 1 van de weinige plekken langs de kust van Nederland waar ze te vinden zijn. Maretakken zijn een teken van vrede en vriendschap, een oud gebruik vraagt om te kussen onder een bosje ´mistletoe´. Je kunt kiezen om nog om de Tennellaplas heen te lopen op het laatste stuk, ik wandel rechtstreeks naar het bezoekerscentrum.

parkeren bij bezoekerscentrum Tennellaplas // 5,5 km // Routenummers: 61 - 82 - 83 - 65 - 51 - 12 - 56 - 68 - 72 - 64 - 61