Prisca Visser

WINTERWONDERLAND.

Het vriest dat het kraakt als we het schiereiland van Marken op rijden. Scheen vanmorgen vroeg nog de zon, zo mistig is het nu ineens. We slenteren door de nauwe straatjes bij de haven. Deze historische woningen bij het water zijn zwart of groen geschilderd en hebben een beschermd stadsgezicht. Op een koude dag als vandaag trekken de warme lichtjes achter de ramen van de taverne als een magneet. Na de wandeling lijkt ons dit een prima plek om op te warmen.

Kunstwerken van ijs.

Het heeft drie dagen aaneen flink gevroren en het water heeft er prachtige kunstwerken door gevormd. We volgen de dijk langs de haven richting de bekende vuurtoren ‘Het Paard’. Vanaf de dijk hebben we onderweg goed zicht op de verhoogde werven in het landschap. Inwoners van Marken kregen veel te maken met overstromingen vanuit de Zuiderzee. Ze bouwden hun huizen heel wijs op een soort terpen, werven noemen ze dat hier. Samen vormen deze gemeenschappen bij elkaar het dorp Marken. Landbouw was door het vele water geen optie, dus leefden ze hier voornamelijk van de visserij. Overstromingen zijn door de komst van de Afsluitdijk gelukkig zelden nog aan de orde. Al was het recent nog heel spannend toen de harde wind het vele water uit het Markermeer opstuwde. 

Het Paard van Marken.

De dijk brengt ons vanzelf bij de vuurtoren Het Paard van Marken. Deze is niet meer in gebruik, maar nog wel bewoond. Grote zakken met zand moesten voorkomen dat het hoge water over de dijk het binnenland zou stromen. Hier zien we hoeveel kracht het water heeft gehad. Onderweg komen we een dijkwachter tegen. Tweemaal per dag wordt er gecontroleerd op zwakke plekken en wordt er een oogje gehouden op het kruiende ijs. 

PARKEREN AAN DE KRUISBAAKWEG // 6,9 KM // ROUTENUMMERS: 9 – 35 – 36 – 34 – 33 – 37 – 9