Prisca Visser

SNEEUWKLOKJES EN REEËN SPOTTEN.

Zodra de buiten temperatuur wat oploopt komen de lentekriebels om de hoek kijken. Ja, ook bij mij. Ik zocht uit waar je de mooiste wandelroute kon lopen met onderweg een overvloed aan sneeuwklokjes langs de paden en kwam uit bij het Landgoed Waardenburg en Neerijnen. 

Huis Neerijnen en Kasteel Waardenburg.

Op het landgoed vind je twee historische gebouwen, het huis Neerijnen en kasteel Waardenburg. Beiden ongeveer rond 1300 gebouwd, al is het huis Neerijnen na een verwoesting opnieuw opgebouwd. Vlak naast het huis Neerijnen bevindt zich een kasteeltuin. Goed verborgen door een hoge stenen muur en bijgehouden door vrijwilligers ligt de tuin er zelfs in de winter prachtig bij. Mijn wandelroute begint hier, maar voordat ik van start ga loop ik een ronde door de tuin. Meer daarover lees je in dit verhaal.

Hoogwater.

Mijn uitgestippelde route zou door de uiterwaarden en over de dijk voeren, maar het rivierwater van de Waal staat nog te hoog om daar te kunnen wandelen. Ook is de dijk voor een groot deel afgesloten door werkzaamheden, dus wandel ik een alternatieve route door het parkbos. Stukken dicht struikgewas wisselen af met weilanden en loofbossen. De sleedoorn staat al in bloei en zorgt voor een fijne witte waas tussen de nog kale takken. Algauw doemt kasteel Waardenburg op. 

Reeën en sneeuwklokjes op de route.

Het kasteel is niet open voor bezoek, maar ik kan er wel een mooi rondje omheen wandelen. Met een ruime bocht loop ik verder door het parkbos. Hier staan overal sneeuwklokjes in bloei langs de paden. De bosgrond is bezaaid met de fijne witte klokjes die zachtjes wiegen in de wind. Wat een heerlijkheid! Als bonus spot ik nog een roedel reeën die rustig staan te grazen in een weiland. Ook voor de dieren is hangt het voorjaar in de lucht, de hazen rammelen erop los. Een jonge ree kijkt verschrikt op bij al die onrust in het gras. In de zomer kom ik zeker terug om de hele route door de uiterwaarden te lopen! 

PARKEREN BIJ KASTEELTUIN HUIS NEERIJNEN // 6 KM // ROUTENUMMERS: H37 – H70 – H59 – H55 – H65 – H37