Prisca Visser

DE VERBORGEN TUIN.

Voor het oog verborgen door een stenen muur en in de schaduw van een botergeel kerkje ligt de kasteeltuin van Neerijnen. De hoge muur houdt de reeën buiten en geeft beschutting tegen wind. Een groep vrijwilligers zorgt voor het onderhoud van deze tuin die ieder seizoen een lust is voor het oog. Het is half februari en de dagen zijn nog donker, maar de eerste tekenen van het voorjaar zijn er al!

Als je de poort doorstapt waan je je direct in een andere wereld. Bij je voeten steken talloze sneeuwklokjes hun hoofdjes fier omhoog. Ook de diepblauwe bloemen van het gevlekte longkruid en de witte, geurende bloemen van de winterkamperfoelie zijn al open. De eerste bijen komen er massaal op af, de kamperfoelie struik zit vol met gezoem. Ik zie een dikke hommel vliegen, dat moet een koningin zijn die op zoek is naar nectar om aan te sterken na haar winterslaap! Overal zijn er stinzen die op komen. Sneeuwklokjes, krokussen, narcissen en de gele winterakoniet. Samen met de Helleborus vormt het een dik bloementapijt.

De tuin is verdeeld in vakken, er is een rozenprieel en bedden voor zomergroenten. Omdat het winter is liggen deze er nog kaal bij. Een groepje tuinders is bezig met de laatste snoeiwerkzaamheden. Bordjes geven aan dat de leifruitbomen ‘Poire Williams’ zijn, een heerlijke perensoort! Er zijn genoeg zitplekken om te genieten van de rust en schoonheid. Mijn oog valt op de prachtige gewelfde kas vlak bij de ingang. De glazen ramen zijn gebogen en hebben een puntvorm aan de onderzijde. Knap staaltje vakmanschap!

De tuin is een goed beginpunt voor wandelingen door de naast gelegen parkbos en uiterwaarden. Hier vind je een routebeschrijving.

GRATIS PARKEREN KAN OP DE NAASTGELEGEN PARKEERPLAATS // STARTPUNT VOOR WANDELROUTES.