MENU

INTO THE WILDERNESS SLOVENIË

  /  
16 november 2019

Als wij op reis gaan proberen we zoveel mogelijk het massa toerisme te mijden en op zoek te gaan naar de verborgen pareltjes in een land. Aan het einde van de zomer reden we naar Slovenië. De dagen waren nog lang maar niet meer zo warm. We zouden in twee weken tijd logeren op meerdere locaties, in deze blog neem ik jullie mee naar Noord Slovenië. Welke hikes kan je maken, een adembenemend meertje en het liefste berghuisje dat je ooit hebt gezien.

Laat ik beginnen met dit allerliefste huisje waar we een aantal nachten sliepen. Toen ik deze foto op Instagram postte kreeg ik zoveel reacties dat ik hier maar direct de link in zet om te kunnen boeken. We hebben het gevonden via Airbnb en het ligt midden in het bos en de bergen. De route erheen is makkelijk aan te rijden. We hebben de gastvrouw niet gesproken maar alles was heel schoon, er lag een lief briefje en er stond een fles wijn voor ons klaar. Voor de koude winter dagen is er een houtkachel en ik ben stiekem verliefd op de gezellige keuken met de grote tafel.

De locatie is vlakbij Bled zonder dat je last hebt van drukte. Het gehucht heet Goreljek. Er staan wat boerderijen, 's ochtends kan je wakker worden van de koeien die langs de hut geleid worden naar hoger gelegen weiden. De koeien lopen hier los rond maar kunnen niet bij de hut komen. Je eten is dus veilig ;-) Wel wordt er gewaarschuwd voor beren dus het kan geen kwaad om als je naar bed gaat geen afval buiten te laten slingeren. Vanaf deze plek hebben we het meer van Bled bezocht en een aantal schitterende hikes gemaakt.

TRIGLAV- NORTH FACE

Als je van wandelen en een uitdaging houdt dan is het een aanrader om de Triglav berg met een bezoek te vereren. De doorgewinterde hikers gaan helemaal naar de top maar het is ook goed te doen om tot halverwege te gaan. Vanaf het noorden is er een weg die diep de bergen in gaat en doodloopt bij een grote berghut. Hier hebben ze prima goulash en apfelstrüdel voor na de wandeling. Je auto kan je hier kwijt en je loopt als het ware zo de berg op. Het eerste stuk is vrij rustig maar daarna begint het stijgen. De paden zijn goed onderhouden en gaan niet langs steile afgronden. Eenmaal tot aan de massieve rotswand gekomen is het uitzicht spectaculair. Achter je zie je klein de berghut waar je gestart bent en voor je rijst de Triglav North Face op. Ik kan je vertellen, je voelt je dan erg klein. Op dat moment kwam er bij ons een onweersbui over de rand heen zetten en hoewel dat er machtig uitzag (en ik me nog kleiner voelde worden) zijn we op een holletje weer terug gegaan naar beneden.

ZELENCI

Als je nog tijd hebt op de terugweg is het mooi om langs Zelenci te rijden. Het is maar twintig minuutjes om en echt spectaculair! Het is een meertje wat niet eens heel groot is maar wel bijzonder. Er borrelt water omhoog uit ondergrondse bronnen en dat kan je goed zien op de bodem. Er is een uitkijk punt waardoor je het meer goed van bovenaf kunt bekijken. Overdag is het er erg druk met toeristen maar die zijn blijkbaar rond etenstijd allemaal verdwenen. De zon stond al laag en gaf een prachtig gouden licht om de omliggende weiden en bomen. In de blauwige verten zie je de bergketen. Het is er ongelooflijk stil, een mooie afsluiter van deze dag.

Parkeren kan langs de grote weg en het is maar drie minuten lopen. Toegang was toen wij er waren gratis. Hieronder een paar foto's van deze plek. Want ja, die camera hangt natuurlijk de hele dag om mijn nek ;-)

VISEVNIK

Op zoek naar een begbeklimming met wat meer uitdaging? Dan moet je zeker even verder lezen.

Om de Visevnik te beklimmen hoef je nog steeds geen ervaren wandelaar te zijn maar het is voor deze trip wel handig om een goede conditie te hebben. Die van mij is redelijk maar het laatste kwartiertje was echt afzien. De route begint onderaan een skihelling waar in de zomer koeien grazen. Dit stuk is prima te doen. Dan komt er een pittig stuk wat steil is met veel rotsblokken. Ook hier is de route goed onderhouden maar het is wel klimmen en klauteren. Wandelstokken zijn geen overbodige luxe. Halverwege is er een picknickplek waar je even uit kunt rusten. Wees er voorbereid op dat het weer snel om kan slaan. Ook hier kregen we te maken met onweer en we vonden enorme hagelstenen die 's nachts gevallen waren.

Na dit pittige stuk blijft de route stijgen maar is het wel wat beter te doen. Onderweg heb je echt fantastisch uitzicht op de route die je gelopen hebt. Het is een route die veel mensen nemen dus je kunt onderweg andere beklimmers tegen komen. Ik vond het hartverwarmend dat het laatste stukje wat voor mij echt even zwaar was onbekende mensen mij aanmoedigden om door te gaan.

Eenmaal boven (en na op adem gekomen te zijn) is het uitzicht zo mooi! Hier deed ik het voor al was de beklimming zelf ook een ervaring an sich. Het is er doodstil. De wolken drijven om je heen, steeds veranderend. De wereld ligt heel klein aan je voeten. Het einige levende wezen wat je tegen komt is een zwarte kraai die gewend is te bedelen. We vonden een boekje in een ijzeren brievenbus en voor het eerst van mijn leven heb ik mijn naam genoteerd op een bergtop. Ik heb het gehaald, yay!