MENU

HOE KRIJG JE RUST IN JE INSTAGRAM FOTO’S?

  /  
19 maart 2020

Instagram is voor mij een verlengstuk van mijn website. Ik zie het als een mooie manier om  mijn werk te tonen en ondertussen mensen te laten kennis maken met mij als persoon. Voor mij is het dus essentieel dat mijn eigen account er netjes, verzorgd en overzichtelijk uit ziet. De foto’s wisselen elkaar mooi af en het geheel straalt rust uit. Logisch, je zou niet anders verwachten van een fotograaf. 

Ik begrijp dat dit niet voor iedereen belangrijk is. Maar wil jij dit ook graag maar heb je even geen idee hoe je dit aan moet pakken? In dit artikel leg ik uit hoe ik het doe!

Wissel rustige en drukke foto's af.

Om een rustige foto te krijgen leer je beter kijken naar wat er eigenlijk op het plaatje te zien is. Hoe minder storende elementen in het beeld hoe beter. Dit kan op meerdere manieren bereikt worden.

Close-ups zijn altijd goed. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk omgeving op de foto staat. Niet je hele kat op de foto maar alleen zijn kop. Niet de hele boom maar alleen dat ene mooie blaadje. Niet de hele rozenstruik maar wel de bloem die net open is. Less is more in dit geval.

Werk met scherptediepte. Door een onscherpe achtergrond te maken wordt de foto ineens veel rustiger. Je hoeft hier geen verstand te hebben van fotografie. Plaats een mok dichtbij een muur voor een drukke foto. Zet dezelfde mok een meter of twee van dezelfde muur af. De achtergrond wordt waziger en de focus komt op de mok. Probeer het maar eens.

Kleuren werken ook mee, een felle kleur kan best eens mooi zijn maar probeer te vermijden dat er nog meer kleuren bij komen. Als je er echt vol voor wilt gaan dan kan je ook kijken naar de kleuren in outfits en spullen die op de foto staan. Als je veel blauwtinten gebruikt dan kan iets roods ertussen er enorm druk tussen zijn.

In mijn vorige artikel leg ik uit hoe je ervoor kunt zorgen dat al je foto's dezelfde kleurbewerking krijgen. Zelfs met telefoonfoto's! Door dit te doen creëer je veel meer rust en herkeenbaarheid in je feed.

Heb je een foto die je mooi vind maar qua kleur gewoon niet past? Maak 'm dan zwart wit!

Hieronder zie je twee voorbeelden van eigenlijk dezelfde setting. De foto op links is druk. Er zijn veel elementen, drukke tekst en weinig scherptediepte. Op de tweede foto zie je hoe ik ervoor zorgde dat bijna hetzelfde plaatje rustiger werd. Het idee is nog altijd duidelijk, het gaat om iemand die tekent of schrijft. Door het schrift onscherp te maken en de focus te leggen op de handen krijgt de foto diepte en komt er rust in. 

Plan je foto's in.

Als je van te voren een overzicht maakt van de foto’s die je wilt gaan plaatsen zie je wat het effect gaat worden. Ik gebruik de app ‘Later’ om in te plannen maar er zijn er nog meer. Later vind ik prettig werken omdat je met een paar eenvoudige muiskliks kunt zien hoe je feed gaat worden. Je kunt foto’s gemakkelijk slepen naar de plek die jij wilt.

Wissel de rustige plaatjes die je hebt netjes af met de drukkere beelden. Close-up van een schelp naast de foto het strand, de zee en de horizon. Die prachtige foto met een roos in bloei naast de foto van de volle Amsterdamse grachten. Hieronder zie je twee voorbeelden van mijn feed, links is gesorteerd om druk vs. rustige foto’s. Rechts is niet overna gedacht. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?