Prisca Visser

LANGS DONKERE BOSSEN EN DIEPE MEREN.

Je hoeft niet naar Egypte om een heuse pyramide te zien. Wist je dat er hier in Nederland ook eentje te vinden is? Op het hoogste puntje van de Utrechtse Heuvelrug bouwde een generaal uit het leger van Napoleon de piramide van Austerlitz uit zandgrond en liet het trapvormige bouwwerk bekleden met graspollen. Zijn manschappen hield hij zo lekker bezig, want verveling onder de gelederen kon hij niet gebruiken. Bovenop plaatste hij een houten obelisk, die in de 19e eeuw werd vervangen door een stenen exemplaar. Als je goed kijkt, zie je dat deze iets scheef is gezakt.

Bospaden in de regen.

Er komt een dikke miezer uit de lucht zetten als we de auto parkeren bij de pyramide. Deze wandelroute is niet uit te zetten met routenummers, dus lopen we op gevoel richting het oosten. Een rondje rond de pyramide mag niet ontbreken, waarna we een zijpad kiezen en het dichte bos in lopen. De nevel tussen de bomen geeft een mysterieus gevoel. Na het passeren van een N-weg houden we meer zuidelijker aan waardoor we bij het Henschotermeer komen. 

Kristalhelder water en witte stranden.

Vroeger was dit een grote zandverstuiving, door overlast van stuivend zand werd de vlakte bedekt met heide en bomen. In 1939 werd de Grebbelinie gebouwd, het zand en bomen werd van de vlakte gehaald waardoor er een zwemvijver ontstond. Later, in de jaren 70, is dit verder uitgegraven waardoor het nu een flink meer is geworden met in het midden een eiland. De regen stopt eindelijk als we het zand oplopen. Prachtig wit zand en het water is diepblauw. Het is te koud om nu een duik te nemen, maar in de zomer moet het hier heerlijk zijn. 

Bloeiende bomen.

We lopen via de twee bruggen over het eiland en nemen dan ongeveer dezelfde route door het bos terug naar de pyramide van Austerlitz. Onderweg zien we dat de taxussen al in bloei staan. De zachtgele bloemen steken af tussen het donkere groen van de naalden.

Wil je nog genieten van een rustigere plek langs een mooi water? Loop dan een klein stukje om langs het Treekermeertje. Op Google staat het aangegeven als ‘veenplas’. Deze plas is ooit ontstaan door het afsteken van turf. Je kunt er een stuk omheen wandelen of uitrusten op het bankje dat uitkijkt over het water. 

PARKEREN BIJ DE PYRAMIDE VAN AUSTERLITZ // 11,5 KM