BUYTENHOUT

Buytenhout is een groot natuurgebied tussen Delft, Zoetermeer en Pijnackter-Nootdorp. Verschillende groene gebieden zoals Delftse Hout en de Bieslandpolder vallen hieronder. Staatsbosbeheer en de omliggende gemeentes hebben een website gestart waarvoor ik met enige regelmaat stukken zal schrijven en ga fotograferen.

Op deze beelden rust auteursrecht en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming. Bij interesse graag contact opnemen.

'Herfstwandeling Buytenhout.' november 2023

Het is een perfecte dag voor een lange wandeling. De hemel is bezaaid met wolkenflarden die snel voorbijrazen, af en toe valt er een stortbui uit.

Het zonnetje doet zijn best om door de wolken heen te piepen. Ik ben van plan om vandaag een route te lopen die begint bij station Delft, en ik kan niet wachten om te genieten van de prachtige natuur en de frisse buitenlucht.

lees verder

Of ik het leuk vind om naar een meewerkdag van Hoeve Biesland te gaan en daar een stuk over te schrijven? Zeker weten! Zelf heb ik op tien minuten fietsen van mijn huis een moestuin en ik ben benieuwd of ik vandaag nieuwe dingen ga leren.

Hoeve Biesland is een boerderij in de polder tussen de Grote plas en de Dobbeplas in. Misschien ben je onderweg wel eens schapen of koeien tegen gekomen, grote kans dat ze van deze boerderij afkomstig zijn. Hoeve Biesland is biologisch wat betekent dat ze veel lokaal en op eigen bodem produceren. Koeienmest wordt gebruikt om de vette kleigrond nog voedingsrijker te maken en wat de boerderij oplevert komt terecht in de Boerderijwinkel. Er zijn koeien, schapen, kippen en een grote moestuin. Bij die laatste ga ik vandaag mijn handen uit de mouwen steken.

Is het je weleens opgevallen dat Buytenhout uit veel water bestaat? Er zijn een aantal grote plassen, vaarten en veel sloten. Dat komt doordat de Bieslandse polder voorheen bestond uit veen. Veen is een metersdikke laag afgestorven plantenresten die regenwater goed opneemt. In de jaren 1700 werd de polder uitgeveend voor turf. Je snapt wat er gebeurt als je die dikke veenlaag verwijderd, het gebied loopt onder water. Dit gaf grote problemen voor de bewoners waarna werd besloten om de polder leeg te pompen. Met het graven van nieuwe sloten en het herstel van de oude watergangen ontstond er een landelijk geheel van weilanden en watertjes.