Een culinaire ontdekkingsreis, de Altena Food Walk.

Oktober betekent niet alleen de overgang naar herfstachtige dagen en kleurrijke bladeren, maar ook een smakelijk hoogtepunt voor fijnproevers en liefhebbers van lokaal eten: de Dutch Food Week. Dit landelijke evenement zet lokale voeding en de toekomst ervan in de schijnwerpers, en ook de gemeente Altena deed enthousiast mee. Als kers op de taart organiseerden ze een onvergetelijke afsluiter: de Altena Food Walk. Een wandeltocht van acht kilometer door het mooie polderlandschap, waar deelnemers niet alleen konden genieten van de natuur, maar ook van heerlijke lokale lekkernijen onderweg. Ik besloot
deze culinaire ontdekkingsreis niet alleen vast te leggen met mijn camera, maar ook zelf deel te nemen. Wat ik ontdekte, was een route die niet alleen een feest voor de smaakpapillen was, maar ook gemakkelijk toegankelijk voor iedereen, dankzij de handige verbindingen tussen de verschillende openbaar vervoerspunten. Hier is mijn stapsgewijze beschrijving van de Altena Food Walk, zodat jij deze wandeling op elk gewenst moment kunt lopen.

Stap 1: Vertrekpunt station Gorinchem.
Ik maak gebruik van de Merwedelingelijn, die mij van Dordrecht naar Gorinchem brengt. Na het uitstappen op het station is het een wandeling van 1,5 kilometer naar de kade waar de veerponten van Riveer aangemeerd liggen. Je kunt rechtstreeks lopen via Google Maps, maar het is ook een optie om het voetpad over de vestingwallen te nemen. Volg simpelweg de nummers: 40, 38, 33 en 30, en je bereikt het eindpunt bij de pont. Een leuk detail is dat je onderweg al een glimp van Woudrichem aan de overkant kunt opvangen!

Stap 2: Overvaren met de veerpont.
Genietend van de wind die door mijn haren waait en het warme herfstzonnetje op mijn gezicht, bedenk ik hoe fijn het is om te varen. De wereld lijkt op het water ineens zo ver weg. Het bemachtigen van een kaartje voor de overtocht is verbazingwekkend eenvoudig. Met slechts een paar klikken op de website van riveer.nl en een kleine betaling van €2,55, heb ik mijn kaartje in handen. Ik sta buiten aan de reling, terwijl ganzen overvliegen richting warme oorden en de zon alles omhult in een betoverende gouden gloed. Op deze rustige weekenddag is er weinig verkeer op het water. Langzaam varen we naar de
aanlegsteiger van Woudrichem, waar ik verrast word door de prachtige aanblik van dit vestingstadje vanaf het water.

Stap 3: Smakelijke stop 1 – Thee van Fair van Ver.
Vanaf de steiger vervolg je je weg rechtdoor, tussen de hoge stadswal door de Kerkstraat in. Net voor de Gevangenpoort bereik je routeknooppunt 9. Leuk detail, ernaast staat een standbeeld van Jacoba van Beieren. Ga verder in dezelfde richting naar de kerk die al in de verte zichtbaar is. Onderweg kom je langs Fair van Ver, een charmante winkel waar heerlijke thee wordt verkocht. Bij IJssalon Baks sla je rechtsaf de Bagijnestraat in. Als de weg omhoog begint te lopen, volg je het voetpad aan de linkerkant, dat over de Rijkswal loopt. Na een korte afstand sla je rechtsaf, de loopbrug over het water op. Op de hoek voor de brug vind je het paaltje met knooppunt 64. Vanaf dit punt is de route gemakkelijk te volgen via de wandelknooppunten.

Stap 4: Smakelijke stop 2 – Jammelien’s winkeltje.
Tijdens het vervolg van de wandeling passeer ik paaltje 48, 57 en 71, waarbij het eerste stuk een pad is dat zowel geschikt is voor fietsers als voetgangers. Dit pad gaat over in de Merwededijk, waar auto’s ook hun weg vinden. De dijk, die boven het omliggende landschap uitsteekt, biedt een adembenemend uitzicht op de uiterwaarden van de Groesplaat. Hier zie ik grazende wilde konikpaarden, die dienen om het terrein te open te houden. Onderweg kom ik langs Jammelien’s winkeltje, een charmante stopplek die zeker de moeite waard is. Langs de dijk wijst een groot uithangbord naar beneden, waar een schattig kastje vol eigengemaakte jam, keramiek en verse eitjes te vinden is. Het lijkt me niet verstandig lijkt om eieren in mijn wandelrugzak mee te nemen, maar kan ik de verleiding van de pot vlierbloesem- abrikozen jam niet weerstaan.

Stap 5: Onderweg genieten van de natuur.
Bij punt 71 is oplettendheid vereist, want het paaltje is niet direct zichtbaar; je moet omkijken om het te ontdekken. Zodra de Merwededijk scherp naar rechts buigt, zie je aan de linkerkant een houten klaphek met een duidelijk bord: ingang Liniepad, dat is punt 71. Ga door het hekje en volg het graspad langs de dijk. Steek een klein weggetje over en vervolg je weg over een breed graspad naar paaltje nummer 73. Aan het einde van het pad kom je bij een drukke weg, maar vlak daarvoor maakt het pad een bocht naar rechts. Even later steek je de weg over naar punt 72 en vervolg je de route door de landerijen van
Landgoed Kraaiveld, op weg naar nummer 74. Je loopt nu over een prachtige laan met vrij uitzicht over de weilanden.

Stap 6: Smakelijke stop 3: De boerderijwinkel van Landgoed Kraaiveld.
Langs de schilderachtige laan van Landgoed Kraaiveld voert de route je door een boomgaard, voorbij een draaihek en klaphek naar de achterkant van de boerderij. Een wandeling langs de keurig aangelegde bedden van Kraaiveld leidt je naar het ‘terras’ bordje. Naast dit gezellige terras dat beschut wordt door enkele bomen, bevindt zich een knusse landgoedwinkel. Hier worden heerlijke broden en koeken van bakker Hardeman, verse groenten van het landgoed en verfrissende sapjes verkocht. Mijn maag knort, en ik kies een verrukkelijk uitziende gevulde koek uit. Even ontspannen op het terras is een welkome pauze. Na deze korte stop vervolg ik mijn pad, verlaat de oprijlaan en sla rechtsaf vóór de grote weg. Dit was punt 74. Ik steek een wildrooster over en wandel langs waterpartijen en aardewallen. Onderweg kom ik bunkers tegen uit de Tweede Wereldoorlog.

Stap 7: Meanderen door de polder.
Onderweg naar knooppunten 76, 77 en 26 volg ik duidelijk gemarkeerde bordjes, loop langs akkers en passeer de Uitwijkse molen. Vlak voor de Zandwijkse molen sla ik rechtsaf, een graspad op, dat de laatste kilometers van de route markeert. Tijdens mijn wandeling word ik verrast door korte regenbuien; koude druppels vallen in mijn nek, maar gelukkig verdwijnen ze snel en komt de zon weer tevoorschijn. Het pad leidt langs water waar een vader en zoon aan het vissen zijn. Plotseling doemt een roestige koepel op tussen de bossages; ooit een koepelkazemat, nu omgebouwd tot vogelkijkhut. Ondanks dit interessante tafereel vervolg ik mijn weg door het natuurgebied de Zevenbansche Boezem. Hier moet je even opletten: je bereikt een sloot met een bruggetje. Aan het einde van dit pad kom je bij knooppunt 77 op het fietspad terecht. Vanaf hier is het nog een kort stukje wandelen naar punt 26.

Stap 8: Eindpunt en culinaire verwennerij – Fort Altena.
Bij punt 26, gelegen bij de parkeerplaats van fort Altena, steek je na het bereiken van het bordje de weg over. Daar ontdek je een smalle betonnen trap die leidt naar een pad dat naar je naar het fort brengt. Eenmaal bij het fort aangekomen, kun je ervoor kiezen om een wandeling over de vesting te maken. Voor mij is het tijd om naar binnen te gaan voor een welverdiende kop koffie. In de brasserie kun je genieten van een heerlijke lunch en verleidelijk appelgebak. Als je terug wilt naar Breda of Gorinchem, kun je een korte wandeling maken over het viaduct van de snelweg naar de carpoolplek waar de bussen
stoppen.


Of je nu een lokale inwoner bent of een bezoeker die de schoonheid van Altena wil ontdekken, deze Food Walk biedt een perfecte gelegenheid om de smaken van de streek te ervaren, terwijl je geniet van de prachtige natuur. Dus trek je wandelschoenen aan, volg deze route en laat je zintuigen betoveren door de rijke culinaire tradities van Altena. De Altena Food Walk wacht op jou, klaar om je mee te nemen op een onvergetelijke reis vol smaak en verrassingen!

Alle highlights van de Dutch Food Week wandeling in Altena zien? Dat kan hier!